čtvrtek 21. března 2013

Základní žloutkový krém


Do náplní všech dortů, roládek, věnečků a větrníků by nám teoreticky mohl stačit krém jehož základem je puding. já s tím ale nesouhlasím. kvalita dnešních prášků nestojí za nic.Pro Vás, kteří šetříte časem a nemáte ,,fajnovou hubu" možná bude stačit. tady je. Puding uvaříme dle návodu pouze v polovičním množství mléka.Chuť už je na Vás.
Pro nás ,,gurmány a gurmety" a tím nebudu dělat žádnou velkou vědu. jakýpak s tím sr*ní, jdeme rovnou na věc.
Potřebujeme dle Cukrářské technologie A.Pulpánové:
170g cukr krupice
100g Gustin(jakýkoliv KUKUŘIČNÝ škrob)
52g žlotků
vanilinový cukr(vyškrabaná vanilka pravá
a sušené mléko + voda(důvod hygiena cukrářské výroby)- my si dáme 670g mléka

všechny suroviny si v kastrůlku promixujeme šlehačem a pokud možno dáme vařit do vodní lázně kvůli připálení. kdo má starý mlíkovar, ten je za vodou:-)


Po přejití varem nám začne krém houstnout. není to však konec. Za občasného míchání vaříme dál.

ještě než máme uvařený krém, tak si vytáhneme z lednice máslo a dáme si ho blízko sporáku, aby povolilo. Po dovaření krému asi 15 minut ho necháme vychladit. Jakmile má pokojovou teplotu stejnou jako máslo, tak do něj máslo postupně zašleháváme. pokud by se nám náhodou krém zdrcnul, tak ho znovu nahřejeme a za stálého šlehání pokračujeme. nyní můžeme do krému přilít např. rum, nebo aromata, co vás napadne. já často používám instantní nebo normální kávu. 

Množství másla záleží na Vaší chuti. Do tohoto množství krému se má obvykle na dort dát kostka(250g) másla. Do rolády dávám méně, podle oka :-)
Na krém do věnečku dám buď nic, nebo uplně minimum a nastavím ho 1 ušlehanou šlehačkou.A větrníky? To bude celá samostatná kapitola, protože to není tak uplně jednoduché

Žádné komentáře:

Okomentovat